Carl Rogers

Psihoterapeut American, fondator al abordării centrate pe persoană, este unul dintre părinții fondatori ai cercetării în domeniul psihoterapiei.

Abordarea centrată pe persoană este o abordare originală a înțelegerii personalității și a relațiilor umane şi a găsit o aplicare largă în diverse domenii, cum sunt  psihoterapia și consilierea (terapia centrată pe persoană), educația (învățarea centrată pe student), organizațiile și aplicaţii de grup.

Terapia centrată pe persoană, ca toate terapiile umaniste presupune tendinţa oamenilor de a aspira (deşi nu în mod necesar conştient) la împlinirea potenţialului lor. Ca specific, TCP susține acceptarea pozitivă necondiționată, utilizarea tehnicilor reflexive și o relație de egalitate între psihoterapeut și client.

 

Nossrat Peseschkian

Psihoterapeut german de origine persană, specialist în neurologie, psihiatrie, psihoterapie si medicina psihosomatica. Fondator al şcolii de gândire Psihoterapie Pozitivă şi al Academiei de Psihoterapie din Wiesbaden.

Psihoterapia Pozitivă este o metodă umanistă, transculturală și psihodinamică de psihoterapie. Această metodă specifică ce se bazează pe propria teorie, este centrată pe conflict și orientată pe capacități.