Mar 1, 2022

Despre coflictul Ucraina-Rusia (februarie-martie 2022)

În privința conflictului Ruso-Ucrainian, România trebuie să aibă propria politică care să țină seama de următoarele obiective și realități:
- protejarea comunității românești din teritoriile istorice;
- prezervarea siguranței și integrității României;
- asumarea rolului de membru al Uniunii Europene și NATO, cu urmărirea directă a intereselor românești.

Ucraina a fost condusă anterior de un regim de tip oligarhic care a promovat un sistem extrem de corupt, în care afacerile și politica erau amestecate până la nivelul în care afacerile își schimbau proprietarii în urma alegerilor.
Lideri politici cu așa zise simpatii occidentale erau însă cel puțin la fel de corupți.
Ceea ce Partidul Regiunilor a oferit însă, de la un anumit moment, a fost un regim favorabil minorităților etnice din Ucraina, în special minorității ruse (reprezentând aproximativ 25% din populație), dar și minorității românești (aproximativ 1,1 % din populația Ucrainei).
Din acest punct de vedere, regimul politic instaurat după Euromaidan, demonstrațiile care au condus la căderea Partidului Regiunilor, a reprezentat însă un regres imens. Deși sprijinit de Statele Unite, regimul așa zis democratic a instaurat un adevărat regim de teroare împotriva minorităților etnice din Ucraina, în special împotriva rușilor și a românilor.

Dacă un stat membru al Uniunii Europene ar fi interzis școala în limba maternă, s-ar fi confruntat cu sancțiuni din partea lumii democratice și libere.
Regimul Ucrainian post Euromaidan nu este nici măcar un regim care să nu fie corupt. Cu sprijinul american, corupția în Ucraina a fost restructurată prin demontarea corupției mici și medii, fiind păstrată doar corupția mare și foarte mare, în special cea legată de politic și de relația cu anumite cercuri politice și de afaceri din statele occidentale și în special din Statele Unite.

Nici Rusia dar nici Ucraina nu sunt state care să aibă atitudine prietenoasă față de România. Ambele state reprezintă un potențial pericol pentru România și ambele au interese contrare intereselor românești.

România are nevoie de lideri politici care să țină cont de realitățile sociale și geostrategice și care să urmărească sistematic interesele românilor și României. Trebuie să ținem cont de faptul că la momentul prezent, după zeci de ani de destructurare economică, socială, militară, a serviciilor secrete, etc. Romania este dependentă de partenerii din UE și NATO pe foarte multe planuri.

Inapoi