May 6, 2019

Politicile subdezvoltarii

La sfarsitul saptamanii care tocmai a trecut, am fost la Comitetul Politic National al USR care s-a tinut la Cluj Napoca si, daca la ducere am mers cu trenul, la intoarcere am venit cu autouturismul. Si asta pentru ca nu mai erau bilete de tren de la Cluj la Bucuresti decat in picioare. Iar 9 ore in picioare nu mi s-a parut o perspectiva prea fericita.
Dar aceasta aventura mi-a dat posibilitatea sa imi dau seama de ceva foarte important. Aveam impresia ca in Romania nu sunt autostrazi. Dar sunt autostrazi. In Transilvania.
Autostrazi care leaga orase din Transilvania de alte orase din Transilvania.
Ni se vorbeste despre diferente care ar exista intre moldoveni si transilvaneni si vazand diferentele de dezvoltare intre Transilvania si Moldova, am tinde sa le dam dreptate, nu?
Dar, da-o Doamne iarta-ma de treaba. Nu este posibil ca toata prostia si ticalosia sa se fi strans in est si la sud si toata compententa si civiliziatia sa se fi strans in vestul Romaniei. Este imposibil. Pur si simplu nu este credibil.
Si atunci care sa fie, de fapt, cauza?
Este vorba de politici guvernamentale sistematice. La 100 de ani de la Marea Unire, Guvernele Romaniei au dezvoltat politci guvernamentale care au drept consecinta centrifugarea celor trei provincii romanesti. Politici guvernamentale care conduc in mod clar catre discrepante evidente de dezvoltare intre Transilvania, pe de o parte, si Moldova si Muntenia, de cealalta parte.
Ca sunt politici facute din ignoranta sau gandite din interes, sunt politici care ii dezavantajeaza pe toti cetatenii Romaniei si fac rau Romaniei.
Nici nu are rost sa incercam prea mult sa ne dam seama care sunt cauzele.
Cei care guverneaza astazi in Romania trebuie schimbati. Si asta rapid. Pentru ca politicile pe care le promoveaza ei saracesc estul si avantajeaza vestul Romaniei iar asta ne priveaza pe toti de potentialul real de dezvoltare pe care il are Romania si de care sunt in stare romanii.

Inapoi