Feb 24, 2023

Câteva adevăruri la care ajungi pe măsură ce înaintezi în vârstă

Câteva adevăruri la care ajungi pe măsură ce înaintezi în vârstă:


1. Poți se fii orice dorești.

Nu, nu poți. Fiecare om are limitări și, în timp ce unii le pot depăși, într-o anumită măsură, cu muncă, perseverență, consistență și coerență, foarte mulți oameni nu ajung niciodată să își depășească limitările și se complac în zone în care sunt confortabili pentru că ceea ce le lipsește nu îi doare niciodată mult prea tare sau pentru că nu reușesc să nu mai fie speriați și să își adune curajul. Sau pentru că nu explorează suficient lumea înconjurătoare pentru a afla că există și altceva decât ceea ce știu deja că există. Și atunci, rămân la vise cu ochii deschiși pentru toată viața.


2. Munca este întotdeauna răsplătită.

Nu, nu întotdeauna. Tot ceea ce îți este garantat este efortul, munca, suferința. Rezultatele nu țin întotdeauna de tine. Uneori, roadele le culeg alții: colegi, șefi, familie. De cele mai multe ori, nu este suficient să muncești, trebuie să și păstrezi relațiile cu ceilați într-un anume fel ca să poți să faci parte, să fii inclus și atunci când vine câștigul, nu doar atunci când se muncește din greu. Și nici asta nu îți garantează întotdeauna că vei culege (și) tu roadele. Lăcomia, răutatea sau indiferența altora nu le poți controla tu. Încearcă să stai pe lângă și să te înconjori de oameni care au de cele mai multe ori comportamentul pe care îl dorești să îl aibă alții față de tine și pe care îl ai și tu față de alții.


3. Banii și averea sunt valorile tale cele mai importante.

Nu, nu sunt. Banii și averea pot fi pierdute la fel de repede pe cât au fost făcute sau chiar mai repede de atât. O bună relație cu tine și cu alții îți poate fi mult mai de ajutor. Să înveți lucruri noi, de folos și interesante și să îți creezi experiențe frumoase pentru tine și pentru cei de lângă tine poate reprezenta o valoare mult mai mare pentru tine decât orice altă avere. Iar să ai o sănătate bună și o formă fizică, intelectuală și emoțională bune, reprezintă o bază excelentă pentru experiențe frumoase, pentru o relație bună cu tine și cu lumea și chiar și pentru avere.


4. Ceilalți vor avea grijă de tine, de casa ta și de toate ale tale.

Nu, nu vor avea. Majoritatea oamenilor sunt mult prea preocupați de ei înșiși sau de alte probleme în majoritatea timpului ca să se gândească prea mult la tine. Lumii nu îi pasă de tine așa cum îți pasă ție de tine și de ale tale. Vor exista momente și oameni care vor contrazice cuvintele de mai devreme, dar în general vorbind, nu ar fi prea înțelept să te bazezi pe asta prea mult. Dacă ești norocos, ai în viața ta câțiva oameni cărora le pasă cu adevărat de tine. De obicei sunt foarte puțini și nici lor nu le pasa prea mult de lucrurile care îți aparțin.


5. O să trăiești pentru totdeauna.

Nu, nu o să trăiești pentru todeauna. O să mori. Toți cei din jurul tău vor muri la un moment dat.

Firește, nici tu, nici cei din jurul tău nu vă gândiți și nu spuneți că veți trăi pentru totdeauna, dar vă comportați ca și cum așa ar sta lucrurile. Nu vă opriți niciodată, sau foarte rar, pentru a contempla această perspectivă. Si, în consecință, vă comportați ca și cum ați avea tot timpul din lume. Și nu îl aveți.

O să murim și asta nu ar trebui să ne sperie, ci ar trebui să ne elibereze.

Să fim liberi sa trăim momentul prezent.

Să fim liberi chiar să facem ceea ce ne dorim cu adevarat. Nu doar să ne dorim.

Să fim liberi să ne luăm momente pentru noi înșine ca să ne dăm seama ce ne dorim cu adevărat.

Să fim liberi ca să alegem ce avem de făcut și ce nu din multitudinea de posibilități care ne stau în față.

Să fim liberi să ne eliberăm de posibilități care nu ni se potrivesc, de visele altora, de dorințe induse de media sau de presiunea socială, care ne poluează gândirea, voința și timpul, și care ne îndepărtează de ceea ce are cu adevărat șansa să ne împlinească ca ființe umane dotate cu conștiința lumii și conștiință de sine.

 

Inapoi