Mar 11, 2020

Criza autoritatii statului

O criză de proporțiile celei de zilele acestea poate reprezenta pentru unii politicieni cu apetențe totalitare, care văd și tratează cetățeanul ca pe o turmă care trebuie condusă, un prilej pentru măsuri de instalare a unui regim nedemocratic.

In același timp, o astfel de criză necesită în mod obiectiv măsuri de restricționare temporară în vederea restrângerii riscurilor.

In mod normal, într-o societate democratică, specialiștii propun măsurile necesare, autoritățile statului asigură implementarea măsurilor respective, iar cetățenii adoptă respectivele măsuri temporar pentru perioada de criză. Pentru ca acest lucru să fie posibil însă, ar fi nevoie ca cetățenii să aibă încredere în autoritățile statului. Este foarte simplu să găsim explicația care se vehiculează în aceste zile pe rețele de socializare, pe scurt: “cetățenii sunt inconștienți și iresposnabili”. Iar în consecință, autoritățile să ia măsuri de forțare a cetățenilor: vaccinare forțată, carantină forțată.

In acest moment este prea târziu, dar după ce va trece această criză este absolut necesar să începem să construim încrederea cetățenilor în Stat și autoritatea acestuia. Iar acest lucru nu se poate întâmpla decât cu politicieni responsabili, cu profesioniști responsabili și cetățeni responsabili.

Este nevoie să ne asumăm căutarea adevărului în loc de încercarea de a ne impune propia variantă de adevăr asupra celorlalți, este nevoie de reținere și de efort de informare din surse variate, este nevoie de dezbatere cu privire la cele mai importante probleme ale societații.

Ceea ce putem face fiecare dintre noi este să ne propunem să fim mai responsabili, pentru noi înșine și pentru societate și să sperăm că fiecare dintre ceilalți va face același lucru.

Iar unul dintre cele mai simple lucruri pe care le putem face pentru a fi mai responsabili începând chiar de acum este să încetăm să încercăm să ieșim în evidență folosind criza prezentă.


Ce credeți că ar trebui făcut pentru a depăși criza autorității statului după ce va trece criza prezentă?

Inapoi