Spun unii că am fi o colonie.
A granzilor din UE, a SUA, a altora... Și blamează aceste state ori liderii lor și relația privilegiată a României cu aceste state.
Dar mă întreb și vă întreb: de ce am fi o colonie? Doar pentru că solul României are gaze naturale? Pentru că România are păduri? Cum de nu e colonie Polonia? Sau Cehia? Ori Ungaria? Cum de nu e colonie Norvegia? Ori Austria?
Până și Ungaria profită de gazele românești din Marea Neagră, suntem și colonie a Ungariei?
Nu, România nu este colonie. România are însă politicieni care se căciulesc în fața unor lideri politici străini și apoi se întorc în țară și ne spun sau ne lasă de înțeles că pe ei îi sprijină americanii, pe ei îi sprijină germanii, pe ei îi sprijină francezii sau nu știu cine.
Iar electoratul român cade pe spate: ei, dacă îi sprijină...
Nu, nu-i sprijină nimeni. E normal ca liderii politici străini să vrea, pentru țările lor și pentru oamenii de afaceri care le sprijină campaniile electorale la ei în țară, petrolul românesc, pădurile României și multe altele. Iar pentru asta oferă mărgelele colorate ale "sprijinului politic" și câțiva bănuți pentru buzunarele politicienilor români care le cer sprijinul.
Când vom alege în funcții politice oameni care vor apără România, credeți că vor spune americanii sau europenii nu, cu voi nu vorbim că nu ne-ați cerut sprijinul înainte?
Nu! Îi vor trata pe politicienii noștri așa cum tratează pe oricare alți politicieni din oricare altă țară. Vor fi supărați un pic că nu vor mai avea acces gratuit la bogățiile României, vor încerca să negocieze și să preseze ca să obțină cât mai mult de la România, dar se vor adapta noilor linii de negociere pe care le vor adopta politicienii români pentru apărarea intereselor României.
Iar România va începe să aibă parteneri, nu metropole coloniale.
Nu vă fie frică să alegeți lideri pe care nu îi susține UE ori SUA ori alții. Alegeți la vot oameni politici care vor și pot să negocieze de la egal la egal cu parteneri străini, nu cu puteri coloniale. Oameni politici care să ne apere interesele. Cel puțin interesele de bază, cele care ne vor permite să trăim în siguranță și prosperitate.