May 17, 2019

Reprezentarea politica a maghiarilor din Romania

Maghiarii din România trebuie să fie reprezentați politic. Dar modul în care are loc această reprezentare în acest moment este profund greșit și periculos pentru că are consecințe negative la nivelul păcii sociale. Maghiarii din România trebuie să fie reprezentați la nivel politic, dar în nici un caz acest lucru nu se mai poate întâmpla prin intermediul unor formațiuni politice mono-etnice.

Existența formațiunilor politice etnice a condus către radicalizarea în timp a politicienilor maghiari. Raportându-se la un singur aspect social, competiția între politicienii maghiari nu avea cum să evolueze altfel decât înspre accentuarea diferențelor etnice între maghiari și români. Clivajul politic la nivelul clasei politice a maghiarilor din România nu s-a realizat între ideologii politice: socialiști, liberali sau conservatori, ci între maghiari și români. Inamicul politic combătut de către politicienii maghiari din România a fost si este reprezentat de români.

M-am întrebat de multe ori cum a putut ajunge un politician maghiar din România să afirme despre români că sunt "cea mai ticăloasă națiune din lume". În fond și în definitiv, maghiarii din România au fost protejați tot timpul de tratamente discriminatoare și de tipul de deznaționalizare practicată împotriva minorităților etnice în țări vecine cum sunt Ungaria, Bulgaria, Serbia sau Ucraina, inclusiv împotriva maghiarilor din aceste state.

În România, maghiarii au drept de reprezentare politică la toate nivelele, beneficiază de învățământ de toate gradele, au presă și teatre separate, au autonomie locală, au tot ceea ce le trebuie pentru a își păstra ființa națională și chiar mai mult decât atât, tot ce le trebuie ca să se manifeste ca dominanți acolo unde sunt majoritari. Ca un contraxemplu, românii din Ucraina sau din Serbia nu au astfel de drepturi nici în localitățile unde reprezinta peste 90% din populație. Sunt drepturi la care românii din Ungaria doar visează în cele mai frumoase vise ale lor. De fapt, nici măcar nu mai au puterea să viseze la așa ceva după atâția ani de deznaționalizare forțată. Și atunci, cum este posibil ca cineva să considere că românii ar fi cei mai răi?

Explicația este simplă din păcate. Radicalizarea limbajului politic, în aceste condiții, este inevitabilă. Politicienii maghiari țin să își păstreze puterea politică căpătată asupra coetnicilor lor în ciuda nerealizărilor politice, iar pentru ca acest lucru să se poată întâmpla au nevoie ca maghiarii să fie total segregați de români. Competiția dintre politicienii maghiari se duce nu pe ce au de oferit ei comunităților lor ci pe care din ei sunt mai duri cu românii, care din ei luptă mai mult împotriva românilor.

Unul din mijloacele naturale de pierdere a identității naționale a unei minorități este reprezentat de căsătoriile mixte. Copii rezultați în urma unei căsatorii mixte, peste tot în lume, tind să se considere ca făcând parte din etnia majoritară. Un cuplu format dintr-un român și o ucrainiancă sau un ucrainian și o româncă, în Ucraina va tinde să se considere ucrainian care are și rădăcini românești, iar în România va tinde să se considere român care are și rădacini etnice ucrainiene. La fel, cuplurile mixte din Romania formate din români și maghiari vor avea copii care vor tinde să se considere români cu rădăcini maghiare. Și atunci, copiii maghiari sunt ținuți preventiv de către politicienii maghiari din România departe de români prin măsuri segregaționiste.

De cele mai multe ori, cunoașterea la nivel personal a unor persoane din altă categorie socială sau etnică, determină reducerea periculozității percepute a acelei categorii sociale. Ținându-i separați pe maghiari de români, politicienii maghiari se asigură că pot da în continuare vina pe români pentru toate nerealizările comunității și că îi pot coaliza pe cetățenii români de etnie maghiară în jurul politicienilor maghiari din România sau chiar a celor din Ungaria.

De asemenea, lupta împotriva mormintelor românești intră în aceiași logică a segregării. În cimitirele memoriale din toată lumea, soldați de toate națiile, chiar din armate beligerante, au putut să fie îngropați alături fără ca asta să reprezinte o problema. În România, politicienii maghiari se opun ca soldații români să fie îngropați în aceleași cimitire cu cei maghiari pentru ca asta ar reprezenta un act de normalitate ori, atâta timp cât există formațiuni politice mono-etnice, politicienii maghiari din România sunt condamnați să fie în competiție unii cu alții pentru voturile maghiarilor din România ca să arate fiecare cât de tare se luptă împotriva românilor.

Soluția pentru a putea asigura pacea socială în timp ce cetățenii români de etnie maghiară continuă să fie reprezentați politic la toate nivelele nu poate fi decât aceea a deschiderii tuturor formațiunilor politice din România către concetățenii noștri de etnie maghiară. Iar formațiunile politice care există în acest moment trebueisc tratate ca ceea ce se manifestă a fi: organizații politice extremiste.

Inapoi