Nov 9, 2018

Ce este Statul

Statul suntem noi, cetățenii. Punem bani împreună pentru a rezolva probleme pe care singuri nu le-am putea rezolva sau le-am rezolva mai greu. Alegem dintre noi oameni care să ne reprezinte și să se ocupe în numele nostru de problemele comune. Și, în acest fel, funcționează democrația reprezentativă. Din acest motiv este necesar să organizăm statul astfel încât să urmărească interesele superioare ale indivizilor - cetăţeni. Chiar dacă, la un moment dat, pare că aceste interese sunt mult prea divergente pentru a putea pune statul să lucreze pentru toţi în acelaşi timp, există un miez central care se regăseşte în interesele tuturor oamenilor.

Un astfel de miez central este descris cel mai bine în preambulul Declarației de Independență a Statelor Unite ale Americii: “Considerăm aceste adevăruri ca fiind evidente, că toți oamenii sunt creați egali, că sunt înzestrați de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, printre care se numără Viața, Libertatea și căutarea fericirii”.

Rolul statului este acela de a creea posibilitatea fiecărui cetăţean să se dezvolte armonios după propriile sale puteri. Punem resurse împreună sub forma taxelor pentru construirea infrastructurii de transport cu scopul de a ne facilita libertatea de mișcare și dezvoltarea economică prin schimbul de bunuri și servicii de care avem nevoie. Punem resurse împreună pentru contribuţiile sociale şi de sănătate, solidaritatea socială permiţându-ne să plătim când avem bani pentru a beneficia de sprijin când avem nevoie (atunci când suntem bolnavi sau am rămas fără venituri ori fără putere de muncă). Punem resurse împreună sub forma taxelor pentru construcţii din care plătim funcţionari publici care să facă verificările necesare pentru că este în interesul tuturor ca toate construcţiile noi să îndeplinească standarde de siguranţă, să nu se prăbuşească la primul cutremur şi să nu ajungem să vedem clădiri de un etaj lângă clădiri de 10 etaje sau clădiri de patrimoniu lângă clădiri ultramoderne. Punem resurse împreună sub forma impozitului pe venit care să acopere cheltuieli curente ale administraţiei statului, asigurarea ordinii publice sau apărarea de atacurile armate ale altor ţări care ne-ar pune în primejdie vieţile şi proprietăţile. Elaborăm politici publice pentru ca resursele noastre adunate să ne slujească cât mai bine pe noi toţi şi pe fiecare în parte.

Cuvintele de mai sus descriu la modul ideal ce este statul. Sau altfel spus, descriu ce ar trebui să fie statul.

In realitate, în prezent, ce se întâmplă este că statul culege taxe și impozite de la cetățeni pentru a le cheltui pe produse și servicii ale unor anumite companii și corporații în scopuri doar aparent publice.

Dacă un stat nu este în stare să își protejeze și să își sprijine cetățenii care îl constituie, atunci dispare însăși rațiunea de a exista a acelui stat.

Societatea la care visez eu este o societate de oameni liberi, antreprenori, fermieri, manufacturieri, furnizori de servicii, care se asociază (sau nu) din proprie voință și în propriile interese pentru a face schimb liber de servicii si produse pentru a-și ușura și îmbunătăți cu toții viețile.

In societatea la care visez rolul statului este acela de a crea premisele pentru ca cetățenii să se poată organiza pe ei înșiși astfel încat să își poată atinge la maxim potențialul cu care au fost înzestrați la naștere, intervenind cât mai puțin posibil în această organizare, doar pentru a stabili regulile necesare ca toți cetățenii să își poată folosi cât mai liber propriul potential. Apoi rolul statului este acela de a asigura, în baza solidarității sociale, protecția celor mai vulnerabili dintre cetățeni, aceia care indiferent de ceea ce ar face ei sau alții nu vor ajunge niciodată să fie suficient de autonomi pentru a se îngriji pe sine, precum și protectia celor care ajung în situații dificile pe perioada recuperării lor.

Un astfel de stat cred că merită să construim în România.

Inapoi