May 6, 2018

Libertatea

Poţi fi cu adevărat liber doar în momentul în care devii conştient că nu poţi fi liber.

LIBERTÁTE, (4) libertăţi, s. f. 1. Posibilitatea de a acționa după propria voinţă sau dorinţă; posibilitatea de acţiune conştientă a oamenilor în condiţiile cunoaşterii (şi stăpânirii) legilor de dezvoltare a naturii şi a societăţii. DEX 1998

Avem tendinţa să privim anumite concepte, cum este libertatea, la modul absolut. Să putem face orice dorim, să simţim că orice ne dorim este posibil de obţinut.

Şi ne trezim că suntem limitaţi în acţiune, de fapt, de o mulţime de lucruri. De spaţiu, de timp, de educaţia pe care o avem, de situaţia în care suntem, de averea de care dispunem, de boală, de moarte, de tipul de morală pe care am interiorizat-o, de modul în care am fost crescuţi..
Începem să vedem că sunt foarte puţine lucrurile care depind cu adevărat de noi, foarte puţine alegerile pe care le putem face cu adevărat.

Însă, în momentul în care putem accepta acest lucru şi ne asumăm singura libertate posibilă, LIBERTATEA de a alege dintre opţiunile pe care le avem, o mulţime de posibilităţi se deschid în faţa noastră, o dată cu prima alegere liberă făcuta în mod conştient.

De aici înainte, libertatea încetează să fie doar un concept abstract şi devine un mod de viaţă.

Inapoi